Nulpunt van het oor

 In het oor is de representatie van het hele lichaam te vinden. Specifiek gelokaliseerde  gebieden in het oor komen overeen met bepaalde organen. Dit is een voorbeeld van de zogenaamde microsystemen in de acupunctuur. Is er een stoornis in een bepaald orgaan, dan is dit te meten aan de verlaagde huidweerstand van het overeenkomend oorgebied. Een aantal punten hebben een zeer uitgebreide algemene werking, zoals bijvoorbeeld het nulpunt. In die zin is dit punt vergelijkbaar met een lichaamsacupunctuurpunt zoals Maag 36.

Het nulpunt is het centrale acupunctuurpunt van het oor en is gelokaliseerd aan het uiteinde van de helixwortel. Vanuit het nulpunt zijn denkbeeldige lijnen te trekken naar de buitenkant van de oorschelp, waarin het gebied tussen twee lijnen een segment (somiet) van het lichaam representeert. Op de antihelix liggen bijvoorbeeld de ruggenwervels, terwijl aan de oorrand in dezelfde straal het bijbehorend huidgebied (dermatoom) ligt.

Dit punt heeft een zeer sterke werking en is ideaal om te prikken bij angsten, stress, stressgerelateerde klachten en psychosomatische klachten. Als men examenvrees heeft, is het ook zinvol dit punt te prikken, om zo de acute angst en stress te reduceren.

Bij slaapstoornissen wordt naast het nulpunt ook het punt Shen Men geprikt. Bij het afkicken van een (drugs)verslaving, wat veel lichamelijk en psychische stress met zich meebrengt, is dit punt ook zeer geschikt, om de patiŽnt te ondersteunen.

Tijdens operaties kan ooracupunctuur goed worden gebruikt om pijnstilling te bewerkstelligen. De patiŽnt wordt dan eerst met lachgas, een narcosemiddel, in slaap gebracht, waarna twee naalden in het oor worden gestoken. Er wordt een naald vanaf de basis van de antihelix tot aan het nulpunt onder de huid door geschoven en een tweede naald wordt verticaal voor het oor langs gestoken. Vervolgens wordt op beide naalden een elektrische stroom geplaatst en kan men dan na een aantal minuten opereren. De voordelen van deze vorm van anesthesie is dat de hartslag en de bloeddruk van de patiŽnt niet veel veranderen en na de operatie de patiŽnt weinig pijnstilling behoeft. Dit staat bekend als het opiaatsparende effect van acupunctuur.

 © ORES 2003HOME